ДПС няма да се регистрират в парламентарната зала за второто четене на промените в Изборния кодекс

parlament_deputatiНародното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. ДПС обаче няма да се регистрират в парламентарната зала

Изявление направиха от ДПС, в което казаха, че няма да се регистрират поради причината за машинното гласуване  и хаоса, който се създава с промените в закона за изборите. „Наложеният проект от ГЕРБ е лишен от прозрачност , демократичност и честност на изборите. ДПС  е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор, както на  и грешките в секционните протоколи.“ Проблемите, според ДПС, ще се решат чрез машинно гласуване. „Така предложеният проект на ГЕРБ не решава проблемите, а създава хаос и предпоставка за фалшификации.“, каза на брифинг Мустафа Карадайъ.

Припомняме, че между двете четения бяха внесени пет законопроекта.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса. Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерски съвет, а не на Централната избирателна комисия.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето “Не подкрепям никого” в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Предложенията на ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.