Антиправителствени протести – ден 70

118762704_2331041010524383_7099014767738068669_nАнтиправителствени протести продължават вече 70-ти  ден. Исканията  остават същите – оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращи блокираха днес движението на бул. “Дондуков” в столицата.

Създаде се напрежение в парламента, след майки от “Системата ни убива” и други протестиращи влязоха във фоайето на един от входовете на сградата и заявиха, че искат да присъстват на заседание на Комисията по енергетика. Охраната обаче не ги пусна заради мерки срещу коронавирус.

Протестиращите обясниха , че от БСП са поискали зала, за да се осъществи тази среща, но председателят на НС Цвета Караянчева не е разрешила. Искали да раздадат своето възвание на всички народни представители, но след като майка с детето не били допуснати до тоалетна, решили да останат докрай.

Въпреки че депутатите приключиха заседанието си, а журналистите бяха помолени да напуснат, майките от инициативата „Системата ни убива“  и други протестиращи останаха вътре, блокирайки един от входовете на новата сграда на парламента, а техни привърженици се събраха пред сградата на парламента, за да ги подкрепят.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева информира от трибуната на парламента за постъпило писмо от майките от „Системата ни убива“, което е адресирано до всички депутати. В него майките призовават за среща с тях до петък в опит да представят гледната си точка за постигане на конструктивно решение за помиряване на народа.

Караянчева дочете написаното и коментира:

„И аз в момента не разбирам защо майките стоят долу и чакат. Колеги, моля ви, бъдете така добри да намерите време да се срещнете с майките от „Системата ни убива“ в тези два дена, които са. Има дете долу. Призовавам и майката – нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били чути и не мисля, че трябва да седят долу, защото наистина има заповед, която е на база на заповедта на министъра за пропускателен режим в парламента с оглед Covid-19“.

Социалистът Антон Кутев контрира:

„И това, че ще правите среща с тях след три дена, не означава, че можете да оставите майка или дете с увреждания без достъп до тоалетна. Това, което сте намислили, няма да стане“.

Караянчева увери, че няма да допусне в Народното събрание да се правят провокации.

„Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват надлежно гражданите за моите разпоредби, които съм още от началото на февруари спуснала“.

Майките от „Системата ни убива“ изслушаха изявлението на Цвета Караянчева и на свой ред я обвиниха в дискриминация. Димитрина Русева обясни, че синът ѝ, който е с увреждания и е в инвалидна количка, не е дете, а младеж на 24 години:

„Съжалявам, че изобщо тя има някаква управленска функция. За мен тази жена е позор. И да Ви кажа, госпожо Караянчева, съжалявам, че просто съм учител и използвам учтива форма по презумпция. Вие не заслужавате моето уважение. Този господин тук е на 24 години. Това не е дете и Вие не сте тази, която да отговаряте за това къде той трябва да бъде. Ако това не Ви е ясно, аз да Ви го изясня. Думата „дискриминация“ може би нещо Ви говори“.

Майките от „Системата ни убива“, които твърдят, че няма да напуснат сградата на НС, докато всички депутати не се подпишат под внесена от тях декларация в подкрепа на исканията на протеста за оставки.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ заяви:

„Няма да напуснем, докато не дойдат депутати, представители на всички парламентарно представени партии плюс независими депутати, за да ги запознаем с декларацията, която ние внесохме сутринта“.

Повече от 8 часа продължи блокадата на Народното събрание от страна на майките на деца с увреждания. Към 18.00 ч служители на НСО започнаха да ги извеждат насилствено.

Вечерта  демонстрантите отново  се събраха до фонтана пред президентството.

Шествие  се отправи по-късно към Орлов мост с кратко блокиране на движението там.

Освен в София,  хората  протестират и в други градове на страната и чужбина.