Как е създаден Манифестът за обявяването на Независимостта на България

%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82Манифестът за обявяването на Независимостта на България през 1908 г. е написан в нощта на 21 срещу 22 септември. Цялото българско правителство и княз Фердинанд I пътуват с влак към старопрестолната столица Търново и по време на почивката на гара Две могили министър-председателят Александър Малинов написва неговия текст.

Художествено изработен екземпляр на Манифеста е дарен от Министерския съвет на цар Фердинанд І през 1910 г. По този повод Александър Малинов разказва в спомените си следното: „Един ден бяхме поканени от царя на гости в Ситняково, а на другия ден се изкачихме на коне на Мусала. Тук сюрпризирахме царя с манифеста, преписан върху пергаментна хартия от един наш художник. Помолихме го да го подпише, приподписахме го и ние всички, като за писалищна маса ни послужи един голям гранитен блок; така подписаният манифест вложихме в една хубава сребърна кутия, също художествено изработена в български стил, и го поднесохме на царя заедно с писалката, с която подписахме въпросното копие от манифеста. Всъщност днес то трябва да се смята за оригинал, защото друг, подписан от царя и министрите му в държавните архиви няма“.

Художественото оформление на манифеста е възложено на първия български художник-декоратор проф. Харалампи К. Тачев – автор на множество корици, илюстрации, адреси, грамоти, екслибриси, гербове, медали, банкноти, монети, емблеми, значки, пощенски марки, бланки, покани, календари, плакати, стъклописи, знамена, интериори и др. Изработен е върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета (министрите). Скрепен е с осем кръгли висящи восъчни печати (всеки от които в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис (от Министерския съвет на Негово Величество Фердинанд І, цар на българите) и украсителни елементи.

Оригиналът на Манифеста за Независимостта се съхранява днес в Централния държавен архив. Поради изключителната му историческа и художествена ценност и с цел опазване, използването му е ограничено. Изработени са мулажни копия, които се експонират в изложби. /От фонда на ДА „Архиви”/

Фондация „25 века Поморие”