Антиправителствени протести – ден 76

protesti0Национален протест е свикан днес. Третото „Велико Народно въстание” започна в 17.00 ч.  на площад “Независимост”.  София се напълни с полиция заради протеста, а палатките на майките от „Системата ги убива“ бяха претърсени. Полицията претърси  и градинките, попадащи в района на традиционните антиправителствени протестни шествия.

Исканията на хората остават непроменени – оставка на кабинета и главния прокурор, „защото на всички им е писнало от Борисов, от кражбите, от лъжите, от липсата на върховенство на закона“ по думите на адвокат Николай Хаджигенов.

„Крайно време е управляващите да разберат, че потъват все по-дълбоко. Просто ще изчезнат един ден, ако продължат да бъдат на власт. Но от другата страна стои личният им страх. Всеки ден е нищета за тях, за нас – също… Пламна Европа, знаят кой корумпираният, атаката от Европа е наистина зловеща, включително и от гласовете от Европейския парламент“, каза днес в интервю за предаването „12+4“ проф. Велислав Минеков.

В Деня на независимостта протестите срещу правителството и главния прокурор в страната започнаха с блокада на Дунав мост. Главната пътна артерия към Букурещ бе блокирана от автошествие, което затвори кръговото кръстовище около граничния пункт. Колите стояха на кръговото до 16.00 ч., след което протестът им  продължи край Бяла, където след 17:30 часа за два часа бе затворено кръговото кръстовище на пътя Русе-Бяла-Велико Търново с искане за оставка на премиера Борисов.

Днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Протестно шествие потегли около 21.00 часа към Орлов мост и блокира кръстовището. Засилено е полицейското присъствие в центъра на София.

Напрежение  се създаде след 21,30 ч. между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание.  Камионетки на Жандармерията са спрени зад сградата. Няма пряко стълкновение между гражданите и силите на реда, но няколко бомбички бяха хвърлени в краката на полицаите. Група от протестиращи периодично се опитва да пробие полицейския кордон, но без успех.

Има пострадал служител на реда. Две линейки пристигнаха в района – едната на Спешна помощ, а другата от болницата на МВР.

Полицаи с каски и щитове се подредиха около парламента на площад “Народно събрание”, където шествието на демонстрантите се спря, след като направи преход от площад “Независимост” до Орлов мост.

Днес като празник на независимостта протестиращите поискаха да обиколят бившата сграда на парламента, на която стои надписът „Съединението прави силата“, но не бяха допуснати да обиколят сградата.

Протестът  в страната и чужбина се разширява все повече- в САЩ, в Австралия, в страни от Европа,а  също и в Сингапур.