Имплантират в Бургас първите в света варифокални вътреочни

dr-nikolay-ivanovБургас е едно от първите места в света, в които се поставят т.нар. варифокални вътреочни лещи – най-новото достижение в сферата на катаракталната хирургия, чрез която се лекува старческо перде на окото.

Досега варифокалността се използва във фотографската техника, видеонаблюдението и очилата. Отскоро вътреочни лещи с такава технология, се поставят в Очна болница „Бургас“ – Д-р Иванови.

Новото при варифокалната леща е нейният високоспециализиран сегмент, който позволява безкраен брой фокусни разстояния за близко, средно и далечно зрение, благодарение на което зрението на пациент след операция е максимално близко до естественото зрение на човек. Изработена е от усъвършенстван материал, който запазва прозрачността си над сто години.

„Варифокалната добавка в оптичния дизайн на импланта, позволява на пациента да вижда на всяка една дистанция, а самата оптика използва 96% от енергията на светлината, което за пациента на практика означава изцяло възстановен контраст и през деня, и през нощта“ – обяснява д-р Николай Иванов, очен хирург и управител на Очна болница „Бургас“-Д-р Иванови.

Най-честата причина за възникване на катарактата („пердето“) е съвсем естествена – процесът на остаряване. Тя представлява помътняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Човешката леща е възможно да се да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината да достигне по-навътре в окото (до ретината), а оттам и до мозъка. Единственият начин за лечение е чрез хирургическа намеса, при която помътнялата леща се заменя с нова.

Новият немски имплант попада в класа “premium care” – лещи от ново поколение, които освен катаракта лекуват и зрителни дефекти като късогледство, далекогледство и астигматизъм, а едновременно с това и т.нар. пресбиопия – състояние, което се появява около 45-годишна възраст при почти всички хора, в резултат на което зрението за близко намалява. Т.е. тези лещи могат да се поставят и когато пациентът все още няма перде, но има друг зрителен (рефрактивен) дефект и желае да се освободи от очилата.

„Настоящата COVID реалност наложи значителни промени в ежедневието на много хора, които сега прекарват повече време у дома. Работят от т.нар. „домашен офис“, който изисква повече време пред компютъра и телефона, имат повече време за четене, т.е. в ежедневието използваме по-дълго време средна и близка дистанция и имаме по-голяма нужда от очилата.“ – посочва д-р Николай Иванов. – „Освен това носенето на очила и маска едновременно, запотяването на стъклата, честото докосване на очилата, необходимостта от редовна дезинфекция са истинско предизвикателство за хигиената. Затова за все повече хора премахването на диоптъра се превръща в необходимост.“

Новият имплант възвръща качеството на зрението, а при някои пациенти, които преди операцията са имали зрителни дефекти като късогледство, далекогледство или астигматизъм, то е осезаемо по-добро от преди.