Антиправителствени протести – ден 79

proterst02-09Продължават антиправителствените протести в страната вече 79-ти ден. Недоволните от управлението на държавата се събраха в столицата  на демонстрация под надслов „Нас не ни е страх“. На площад „Независимост“ протестиращите отново искат оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Извънреден брифинг дадоха тази вечер от “Отровното трио”. От седмици наред тримата интелектуалци се занимават с въпроса: по силата на каква разпоредба е разрешено главният прокурор Ива Гешев да живее в Дом № 5 в държавната резиденция в Бояна.

По Закона за достъп до обществена информация интелектуалците са се сдобили със сведения, които по думите им разкриват редица нередности около обявените обществени поръчки за строително-ремонтните дейности на имота. Според дадената им информация сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м., докато разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар, съобщиха от “Отровното трио”.

Според адвокат Николай Хаджигенов прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни. Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой“, но е участвала и друга фирма – „Жи Пи Груп“, която впоследствие сама се е отказала.

Ето какво каза Арман Бабикян по този въпрос: “Всичко това означава само едно – съмнение, че някой е трябвало да бъде настанен в луксозна резиденция без никой да е наясно по каква причина главният обвинител на Републиката живее на един декар с нагласен конкурс, с четвърт милион дотук похарчени само за строително-монтажни дейности”.

Във връзка с първото “Велико народно въстание”, според организаторите остават редица въпроси без отговори, а именно колко са били невинните хора, пребивани на улиците, колко са били ранените и арестуваните, впоследствие колко са били оправдани след като са били задържани.

Тримата интелектуалци заявиха, че ще продължават да задават тези въпроси докато не получат отговор от страна на властимащите.

В център на гражданското недоволство се превърна тази вечер сградата на Столична община. Протестиращите допълниха списъка с исканите оставки на властимащите с това на столичния кмет Йорданка Фандъкова.  Според тях градоначалникът на София нарушава българското и европейското законодателство, принуждавайки протестиращите да заявяват предварително своите демонстрации. Те смятат, че проявите им не са нерегламентирани – те просто защитават демократичните си права.

Активисти на инициативата Граждански форум Орлов мост се събират утре в 08.00 ч. пред Съдебната палата.

А на Орлов мост  за неделя, 27 септември,  е организиран митинг -концерт „Бъдеще за младите“ в 17,30 ч., който има за цел да влее нова енергия , да излязат повече млади хора, които са лицата на този  протест. Ще пеят „ Контрол“, „Уикеда“ и много други изпълнители от различни музикални жанрове