Вие сте тук: Начало » Toп новини » Читалище “Просвета 1888” получи финансиране от програма “Ирис” на фондация “Работилница за гражданска инициатива”

    Читалище “Просвета 1888” получи финансиране от програма “Ирис” на фондация “Работилница за гражданска инициатива”

    prosveta1Програма “Ирис” подкрепя проекти на читалища, сдружения и инициативни групи в помощ на засегнатите от COVID-19 уязвими деца и техните семейства. Създадена е по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Основен дарител е Фонд „Мечтата на Таня“.

    През 2019 г., Читалище “Просвета 1888” реализира идеята на група родители, решили да помогнат на 3-годишната Яна Нанушева, бореща се с тежко заболяване. Четири момчета и две момичета на 9 г. от гр. Поморие, подготвени от участник в Театралния състав на читалището, представиха в 2 дни премиерното заглавие на приказката “Който не работи, не трябва да яде”. Дарителският акт събра сумата от 3078 лв. и получи широка гласност в медиите. Отрази го и БНР. Този резултат ни амбицира да помогнем и на други деца от община Поморие. Наш партньор в последните години е Кабинетът за социална превенция. Децата и младежите, с които се работи са ползватели на библиотеките в читалищата от община Поморие.

    Семействата, белязани от бедност и ограничени ресурси  поемат пълната тежест на последствията от Covid-19. Ограничаване  или липса на приходи води до отказ от училище и трудна прехрана. Приоритетно средства ще се изразходват за учебници, учебни помагала и хранителни пакети. Високостресовата семейна среда налага нуждата от консултантска помощ, която ще се оказва по местоживеене с бенефициентите на проекта.

    Както на ползвателите на проекта, така и на екипа от доброволци ще се осигурят предпазни средства от маски, шлемове, дезинфектанти.

    Идеята на екипа, на проект “Правило 2+2=5” е да подкрепи 71 семейства от селищната система на община Поморие, които да получат необходимата финансова помощ под формата на учебници, учебни помагала, предпазни средства, храна и психологична помощ,  за да се гарантира, че могат да останат заедно в условията на пандемията Covid-19, а учащите се в тези семейства да приключат успешно първия учебен срок. Този проект е кауза, в която вярват хората, включили се в него. Това са щатните служители от читалищата в Каблешково, Бата, Порой на община Поморие,  с подкрепа на Кабинета за социална превенция и Община Поморие, която ще подпомогне проекта с транспорт за доставката на пакетите храна и материали.  Нарекохме проекта “Правило 2+2=5”, защото ефекта при него се постига чрез натрупване на различни способности, сили и дейности, които се припокриват и взаимно допълват. И както в синергията, крайният ефект е по-голям от сумата на ефектите, предизвикани поотделно от всеки отделен елемент. Очакванията ни са да се преодолее тежката зима на 2020/2021 г., която ще остави без работа и препитание много семейства, вследствие икономическите проблеми на страната, свързани с Covid-19. Нашата цел е семействата от проект “Правило 2+2=5” да посрещнат Новата 2021 г. единни, здрави и обединени.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе