Читалище “Просвета 1888” получи финансиране от програма “Ирис” на фондация “Работилница за гражданска инициатива”

prosveta1Програма “Ирис” подкрепя проекти на читалища, сдружения и инициативни групи в помощ на засегнатите от COVID-19 уязвими деца и техните семейства. Създадена е по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Основен дарител е Фонд „Мечтата на Таня“.

През 2019 г., Читалище “Просвета 1888” реализира идеята на група родители, решили да помогнат на 3-годишната Яна Нанушева, бореща се с тежко заболяване. Четири момчета и две момичета на 9 г. от гр. Поморие, подготвени от участник в Театралния състав на читалището, представиха в 2 дни премиерното заглавие на приказката “Който не работи, не трябва да яде”. Дарителският акт събра сумата от 3078 лв. и получи широка гласност в медиите. Отрази го и БНР. Този резултат ни амбицира да помогнем и на други деца от община Поморие. Наш партньор в последните години е Кабинетът за социална превенция. Децата и младежите, с които се работи са ползватели на библиотеките в читалищата от община Поморие.

Семействата, белязани от бедност и ограничени ресурси  поемат пълната тежест на последствията от Covid-19. Ограничаване  или липса на приходи води до отказ от училище и трудна прехрана. Приоритетно средства ще се изразходват за учебници, учебни помагала и хранителни пакети. Високостресовата семейна среда налага нуждата от консултантска помощ, която ще се оказва по местоживеене с бенефициентите на проекта.

Както на ползвателите на проекта, така и на екипа от доброволци ще се осигурят предпазни средства от маски, шлемове, дезинфектанти.

Идеята на екипа, на проект “Правило 2+2=5” е да подкрепи 71 семейства от селищната система на община Поморие, които да получат необходимата финансова помощ под формата на учебници, учебни помагала, предпазни средства, храна и психологична помощ,  за да се гарантира, че могат да останат заедно в условията на пандемията Covid-19, а учащите се в тези семейства да приключат успешно първия учебен срок. Този проект е кауза, в която вярват хората, включили се в него. Това са щатните служители от читалищата в Каблешково, Бата, Порой на община Поморие,  с подкрепа на Кабинета за социална превенция и Община Поморие, която ще подпомогне проекта с транспорт за доставката на пакетите храна и материали.  Нарекохме проекта “Правило 2+2=5”, защото ефекта при него се постига чрез натрупване на различни способности, сили и дейности, които се припокриват и взаимно допълват. И както в синергията, крайният ефект е по-голям от сумата на ефектите, предизвикани поотделно от всеки отделен елемент. Очакванията ни са да се преодолее тежката зима на 2020/2021 г., която ще остави без работа и препитание много семейства, вследствие икономическите проблеми на страната, свързани с Covid-19. Нашата цел е семействата от проект “Правило 2+2=5” да посрещнат Новата 2021 г. единни, здрави и обединени.