27 септември – Световен ден на туризма

prirodaСветовният ден на туризма се отбелязва ежегодно на 27 септември. Началото е през септември 1979 г. в  Испания, по време  на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Организацията на обединените нации, когато се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през следващата 1980 година.

Темата на Световния ден на туризма за 2020 г. е “Туризмът и развитието на селските региони”. Тя е свързана с влиянието, което туризмът има извън големите градове. Именно туристическият интерес спомага за запазването на местните традиции и обичаи. Освен това, туристическият бизнес осигурява и работни места, най-вече за младите и жените в областите, където безработицата расте заради отлива на бизнеса и ниския жизнен стандарт.

Очаквано, тази година празникът на туризма ще бъде свързан и с влиянието на Covid-19 върху един от най-засегнатите от пандемията отрасли. Мотото на кампанията на СТО ще бъде да се съгради отново бизнесът, но по един по-екологичен и устойчив начин.