Антиправителствени протести – ден 98

protest-2020-g98-ми ден продължават антиправителствените протести. Демонстрантите отново  се събраха до фонтана пред президентството с искания  за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и предсрочни избори. Движението по булевард „Цар Освободител“ в столицата  бе блокирано. Викове “Оставка” огласяха площад “Независимост“, развя се националният флаг. Мотото и на днешния протест  бе “Нас не ни е страх”.

По-рано пред Съдебната палата се проведе протестът на инициативата „Правосъдие за всеки“ с искане за оставката на главния прокурор и реформа в съдебната система. Участниците в акцията се присъединиха към основния протест.

Акцентът на протестната вечер е изслушването по-рано на главния прокурор Иван Гешев в правната парламентарна комисия, както и поисканата оставка от БСП и ДПС на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изслушването на Гешев премина под безпрецедентни мерки за сигурност, при които бе впрегнат огромен полицейски ресурс, въпреки че наличието на протестиращи бе изключително малко. По време на самото изслушване млад мъж, присъстващ в залата, замери главният обвинител на републиката с бутафорни 500-еврови банкноти.

Българските студенти утре започват протест, съобщи Николай Хаджигенов. Всички сме заедно в името на една обща цел, а тя е промяна, каза още адвокатът и призова всеки – независимо дали е зеленчукопроизводител или студент, да се присъедини към протеста.

Протестиращи  и от други градове на страната, като  Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец за поредна вечер поискаха оставката на правителството и на главния прокурор, съобщи БНР.

Пред паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново демонстрантите коментираха, че все повече се увеличават абсурдите при управлението на страната и затова протестите продължават: „Бесни сме на безобразията, които се случват в държавата от гледна точка на неспазване върховенството на закона. Искаме незабавна оставка на правителството и на главния прокурор. Доволни сме от резолюцията на ЕС и се надяваме скоро да се стигне до конкретни действия срещу правителството на Борисов“.

„Бясна съм на това премиер на страната да седи по пънчета. Аз просто при тази гледка на мога да се сдържа и излизам на секундата на протест. Не е нормално представителство. Това не е моят премиер. Отделно за Гешев, мисля че този човек въобще не знае какво говори и въобще не знае що е то право“.