Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание

cvetaИскането на БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание беше отхвърлено със 126 гласа на ГЕРБ, “Обединени патриоти”, “Воля” и 3-ма независими, съобщи БНР.

В изказването си от трибуната на парламента Караянчева отхвърли с контрамотиви мотивите на вносителите.

Тя отдели специално място на разпространения запис с глас, наподобяващ гласа на премиера, в който се засяга нейното име, като изрази мнение, че автентичността на записа не е доказан и че премиерът категорично отрича да е изричал подобни обиди по неин адрес.

Цвета Караянчева изтъкна в словото си, че коалицията БСП и ДПС отново е излязла на светло и нарече “синхронизирана атака” искането за нейната оставка:

“И свенливо се заобикалят по кулоарите и брифингите си уж всеки е сам за себе си и просто случайно са заедно. Уважаеми колеги, не съм безгрешна, никога не съм твърдяла това. Не се прикривайте зад фалшив морал и още по-фалшиви скрупули. Целта ви не съм аз, нито поста председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврат, не с пазарлъци и принуда. Моята чест не е функция на вашата оценка”.

В пленарната зала на Народното събрание повече от три часа депутатите разискваха внесеното искане от БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново изложи основните аргументи за искането за оставка на Цвета Караянчева от поста, под което се подписаха 96-има депутати от БСП и ДПС, а именно:

непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

ГЕРБ и “Обединени патриоти” категорично заявиха, че ще гласуват против искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателското място на Народното събрание. От управляващата коалиция изтъкнаха, че Цвета Караянчева е достоен, честен и почтен човек, който не се е самозабравил заради поста, който заема. Отхвърлиха мотивите на вносителите и видяха в процедурата опит на БСП и ДПС да се доберат заедно до властта не с програми, а с омаскаряване.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов се обърна към вносителите  на искането за отстраняване на парламентарния председател с думите:

“С тези мотиви всъщност си признавате, че може би сте решили до редовните избори всяка седмица да гледаме подобни проекти за решения.

Имам една лоша новина за вас: Няма да стане! Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото Народно събрание до края на месец март следващата година.

Днес от тази трибуна искам да се обърна към госпожа Караянчева:

“Госпожо Караянчева, Вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което Ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение”, заяви Ципов.

Заместник-председателят на парламента и лидер на “Воля” Веселин Марешки с изказването си даде да се разбере, че депутатите от парламентарната му група няма да подкрепят искането за оставка на Цвета Караянчева:

“Циркът, който разиграваме в момента, е единствено заради предстоящите избори. Но ние и всички онези хора и от протеста, те не говорят само за настоящето.

Те говорят и за миналото, и за трите долара пенсии, защото, ако трябва да свалим Цвета Караянчева, за да сложим на нейно място Корнелия Нинова, ние категорично сме против.

Дайте алтернатива. Ако трябва да падне ГЕРБ, за да дойде БСП, ние на това ли трябва да подложим българския народ?”

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който също защити Караянчева и обяви, че Патриотите ще гласуват против искането за предсрочното й освобождаване от поста председател на Народното събрание, смята, че от ДПС искат нейната оставка, защото тя е пробила „крепостта Кърджали“. Той атакува и БСП чрез нейния лидер:

“Този политик аз твърдя, че не е откраднал, откакто е политик нито една стотинка от държавата  – за разлика от други лидери на други партии от село Крушовица, които на 28 години станаха приватизатори.

И сега, защо колегите от ДПС толкова неистово я атакуват? Ще ви кажа –  много е просто, казах ви, родът ми е от Кърджали. Много ви боли, че ви пробиха крепостта”, каза Атанасов.

При представянето на мотивите за исканото отстраняване на председателя на парламента от трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова се позова на думи на Караянчева, които предизвикаха гражданско недоволство:

“Смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка госпожа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно е недопустимо изказването  – когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Бойко Борисов, цитирам: „Ходи пеша, бе“.

Това е обида към българския народ, независимо от абсолютно неприемливото обяснение, че било направено на партийно събрание на ГЕРБ в Лом.

И видяхте каква беше реакцията на българския народ. Ние категорично настояваме госпожа Караянчева да освободи поста”.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Цвета Караянчева уронва престижа на парламента и остава „ярко олицетворение на ГЕРБ“, които като партия по думите му са „ненадминати в своята арогантност“:

“Агресивното говорене, арогантното поведение, нещо повече – Караянчева се опитва да дублира поведението на премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивидент, но това не й се удава и резултатът е гаф след гаф.

Да пренебрегнеш, че си председател на парламента и да се изявяваш като квартален партиен функционер означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката”, заяви Карадайъ.

В края на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след всичко изказано в пленарната зала, е спасително за България парламентът незабавно да се разпусне.