Антиправителствени протести – ден 99

ostavkaАнтиправителствени протести продължават  вече 99-ти ден.  В столицата демонстрантите  отново блокираха движението по бул. “Цар Освободител”.

Основна тема тази вечер бе планираното за утре Пето “Велико народно въстание”, което започва в 17.00 ч. Организаторите обявиха, че ще има “неприятна изненада” за управляващите и допълни, че протестите няма да спрат и след “стоте дни вот на недоверие”.

На трибуната се очаква да говорят четирима евродепутати, включително и ирландката Клеър Дейли. Очаква се тя бъде през деня в Поморие, след което ще се отправи в София, за да се включи към протеста

На трибуната днес говориха и част от участниците в студентските протести тази сутрин пред ректората на Софийския университет.  В мирната проява, организирана от възпитаници на Юридическия факултет на Алма матер, се включиха студенти от УНСС, от Техническия университет в София, от Университета за архитектура, строителство и геодезия и от други висши учебни заведения.

Един от протестиращите, студентът по право в СУ Волен Вучков, коментира: „Корупцията, в която това управление и съответно прокуратурата е затънала, вече е достигнала  нетърпими нива. Това са едни  прогнили вече,  за съжаление в този си състав, институции, които не вършат своята работа. Вместо това, се използват за съжаление с цел лична облага, обслужване на определен кръг лица, олигарси, и народът в неговата  цялост е на последно място в приоритетите на тези две институции“. Протестът протече мирно, съобщи БНР.

“Важно е към стотния ден на протестите едно студентско движение да даде тласък на протеста, да покаже, че студентите в България не спят и не са безразлични към случващото се у нас”, коментира друг участник в демонстрацията.  Идеята по думите му е да се даде нова енергия на протеста.

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция – този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, отбеляза друг протестиращ.

Студентите призоваха своите колеги да се включат в протестите срещу правителството.

“Утре ще се пише историята”, казаха тази вечер от трибуната оратори.

От “Отровното трио” отправиха закана да съдят представител Спас Гърневски от ГЕРБ за изказването му в парламента, където е нарекъл триото “Изпълнителни директори на метежа, финансиран от комунистически олигарси”, цитира БНР.