За област Бургас патронажна грижа получават около 1500 човека

zornicarusinova_cr“Близо 50 млн. лв. сме предвидили в бюджета за следващата година да бъдат отпуснати на местните власти за социалната услуга “Патронажна грижа”, сподели днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с екипите на услугата патронажна грижа от общините Бургас, Поморие, Камено, Малко Търново, Средец и Айтос. Срещата се проведе в сградата на “Патронажна грижа”-Бургас .

Управителят на Домашен социален патронаж – Бургас Валентина Станкова запозна на място  условията и предоставяните от мобилните екипи на центъра услуги. “Един от най-успешните проекти за патронажна грижа в страната е в Бургас. Тя е пилотна за страната и е един от най-добрите инструменти, които помагат на местната власт да обгрижат възрастни хора, хора с увреждания и такива, за които няма кой да се погрижи и трябва да се карантинират у дома. Благодаря Ви за професионализма и големите сърца, с които си вършите работата. Причината е да се срещна с Вас и да чуя повече общини, за да видим с какво повече можем да подобрим програмата и да преценим дали да бъде 5 или 6 -компонентна”, сподели още зам.-министър Русинова.

По време на работното посещение зам.-министър Русинова разказа още, че в момента се водят преговори за новото финансиране от ЕС, за да се подобрят тези програми, информират от Община Бургас.

“За област Бургас се обслужват ежедневно около 1500 човека, а общата стойност на всички социални проекти за областта е малко над 3 млн. лв. В Бургас 750 човека получават подкрепа и допълнителната услуга посещение на медицинско лице. Част от предложенията на Община Бургас е да се наеме ел. техник и водопроводчик към тези екипи в помощ на хората за дребни домашни ремонти”, допълни още зам.-министърът.

Русинова разказа, че очакванията са в бюджета в следващата година да има увеличение 10-25 % на стандартите на социалните услуги и за пръв път да бъдат регламентирани личните асистенти като държавно делегирана дейност. Това ще даде възможност на местната власт да допълни патронажната грижа и услугата личен асистент.

“Очакваме по линия на Европейската комисия за борба с КОВИД – 19 за системата на социалното министерство финансиране от 440 млн. лв. Преговаряме и с ЕК за следващия 7-годишен програмен период. Голяма част от дейностите с европейски средства ще бъдат да надграждаме такива проекти като патронажната грижа. Идеята ни е услугата да достигне до максимално много нуждаещи се хора. До края на годината сме увеличили с 15 % парите за държавно делегирана дейности за социалните услуги”, допълни още зам.-министър Зорница Русинова.

“Патронажна грижа” е част от Домашен социален патронаж -Бургас и е единствената, която предоставя цялостен пакет от медицински и социални грижи в дома на своите потребители. Социалната услуга е по идея на кмета Димитър Николов и е пилотна за страната. Тя включва мобилен медицински лаборант, медицински преглед от лекар в дома, обща поддръжка на жилището, посещение на домашен санитар, медицинска сестра, рехабилитатор,  психолог и социален работник.

Центърът разполага с уреди за рехабилитация и раздвижване, както и със служебен автомобил, който помага на екипите да обходят всички свои потребители навреме.

В момента социалния патронаж осигурява топла храна на 950 възрастни хора и лица с увреждания, но откакто е разкрита Патронажната грижа в Бургас, капацитетът й непрекъснато се увеличава с цел да поеме всички нуждаещи се.