100 дни антиправителствени протести

protesti5Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите за Пето Велико народно въстание. Блокирано бе движението по бул. “Цар Освободител” в столицата. Имаше хора от различни градове на страната.

Студентите не бяха допуснати по-рано заради големия размер на транспаранта с надпис „Оставка“, но по-късно успяха да се присъединят към националния протест и да го развеят под прозорците на  Министерския съвет. Исканията остават  непроменени  и в стотния ден:  оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Проявата и днес разчиташе на мащабност, за да се види желанието на хората в България за отстояване на демократичните ценности. Според присъстващите, протестите са направили български проблеми видими за Европа.  Според хората от площада всяко бавене в подаването на оставката на премиера е минус за него, тъй като доверието към него е спаднало.

Организаторите от “Отровното трио” съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.

Четирима чуждестранни евродепутати се включиха към протестиращите, за да окажат своята подкрепа. Иван Синчич и Пол Танг тази вечер отправиха своите послания, румънката Рамона Стругария се включи от Брюксел онлайн, а ирландката Клеър Дейли ще се присъедини лично утре.

Пръв на трибуната се изказа Иван Сидчич, хърватски депутат: „Добър вечер, България. За мен  е гордост и чест да бъда с вас тази вечер,  това  е мой дълг да бъда тук в София. Корупцията в България е не само български проблем, а е един европейски проблем и всички европейски граждани трябва да се борят срещу корупцията, за да живеят един нормален живот. Вие не трябва да спирате”, призова протестиращите той и каза, че “който издържи последен, ще победи”

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг пък се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. “Ако ни пречат – да се махат”, призова той. Членът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите напомни, че преди дни Европейският парламент подкрепи правото на българския народ да протестира в защита на законността и правовата държава и добави, че евродепутатите на свой ред помагат за това еврофондовете да не отиват в джобовете на корумпираните политици и олигарсите.

Той също така отбеляза и ролята на някои медии, които “вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните”.

Дъждът и лошото време не  попречиха на демонстрацията „Велико народно въстание“ по случай символичния  “100-тен рожден ден”

След приключване на речите и химна на България , се осъществи традиционно шествие до Орлов мост през  храм паметника „Александър Невски“

Равносметката за последните 100 дни гражданско недоволство е пет Велики народни въстания, четири министерски оставки, протести в десетки градове по света и у нас, стотици ранени и задържани.

Шествие от протестиращи се насочи  и към БНТ. Тъй като днес е петък, а това е денят, в който по традиция протестиращи блокират политици пред сградата на БНТ, след като последните участват в предаването “Панорама”, днес в ефир политици нямаше. Там  бяха Арман Бабикян, за да говори за 100-те дни гражданско недоволство, Любен Дилов -син  и политическите анализатори Димитър Ганев и Първан Симеонов .

„Протестът постигна нещо много важно, а имено че прогони страха“, каза Бабикян в студиото.

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше блокирано автомобилното движение в центъра на града, съобщи БНР.

Протестиращите облепиха със стикери „Оставка“ и „Мафията вън“ площада около паметника „Майка България“ и за пореден път настояха за незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и провеждане на извънредни избори от служебен кабинет:

„Ние сме готови, ако трябва още 100 дни да го направим, ние сме решили без прекратяване да продължаваме напред. Надяваме се до 3 ноември да свърши всичко“.

„Нямат намерение да подават оставка, все по-нагли стават. Вчерашното заседание на парламента го гледах целия ден, просто съм отвратена и омерзена. Ние ще бъдем тук, докато паднат“.

Митингът прерасна в шествие от паметника „Майка България“ до паметника на Стефан Стамболов, което блокира трафика в центъра на Велико Търново. Шествието беше охранявано от полиция и мина спокойно.