Вие сте тук: Начало » Актуално » Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука

    Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука

    boiНа днешната дата (18 октомври) художниците честват своя професионален празник. Днес е денят на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

    Свети Лука е написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Свети Лука бил известен  като великолепен лечител и талантлив художник. Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със Св. Павел.
    Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50 г. обаче, той изоставил тази дейност и заедно със св. Павел тръгнал да прославя Христос.Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за покровител на всички художници, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.
    На 18 октомври Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска.
    Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ.
    Рядката хубост на девойката й донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото й на късове.
    Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе