Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт

KristalinaУправляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт като последица от пандемията от Covid-19. Във виртуална пресконференция за българските медии Георгиева призова за реформи и изрази надежда, че до нова пълна блокада няма да се стига.

България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи, заяви още Кристалина Георгиева. Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки – т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система, цитира БНР.

Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На въпрос на Българското национално радио дали това изисква преосмисляне на данъчната политика, чрез която се осигурява финансов ресурс за стимулиране на икономиката и за преодоляване на неравенството, Георгиева заяви:

“На много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която, аз съм убедена, ще има място и в България”, защото:

“Има части на икономиката, които всъщност печелят от нея – дигиталната икономика със сигурност, високотехнлогочните отрасли, индустрията на здравеопазването”.

Георгиева определи като трудно изкачване очакваното възстановяване от рецесията в глобален мащаб.

“В България имаме много планини и ние знаем какво значи трудно изкачване. Това ни предстои”.

Няма необходимост да се подпомагат всички компании, защото част от тях и преди пандемията са изпитвали структурни проблеми, каза още управляващият директор на Международния валутен фонд и добави, че не трябва да се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот. И още: “Моята предшественичка Кристин Лагард казваше: “Като грее слънце, ремонтирайте покрива. Моят опит е малко по-различен. Моят опит е: като вали из ведро и е пробит покрива, нямаме друг избор, освен да го ремонтираме. Време за реформи”.