Антиправителствени протести -102 ден

protest-2020-gАнтиправителствени протести продължават  вече 102-ри  ден. В столицата демонстрантите  отново блокираха движението по бул. “Цар Освободител”.  Те се събраха  около фонтана пред Президентството. Основните искания са непроменени –  оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано днес жители на квартал “Горубляне” излязоха на протест с искане за инфраструктурни промени. Хората блокираха движението и в двете посоки при разклона за квартал “Дружба”. Полицията пренасочваше автомобилите по обходни маршрути. Ключовото кръстовище остана блокирано от 16.00 до 18:00 часа, след което хората направиха шествие по “Цариградско шосе” до площад “Независимост”, където се включиха в 102-рия пореден антиправителствен протест.

Само за десет дни откритото писмо с искане за оставка на властта заради редица деформации в политиката и в обществото събра 1256 имена на хора на изкуството, науката, образованието.

1256 режисьори, актьори, музиканти, сценографи, оператори, журналисти, учени, професори, преподаватели, архитекти и много други представители на свободните професии и хора на интелектуалния труд подкрепиха свободно протестиращите граждани, които над 100 дни са на площада и се обявиха срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски” и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото, спешните промени в изборния кодекс, поставянето под пълна зависимост на правосъдната система, влошаването на медийната среда у нас и небалансираната държавна политика в областта на културата.

“Благодарим на всички, които се включиха! Време е да обявим официално приключване на събирането на подписи, за да подготвим писмото за важно изпращане”, съобщиха инициаторите и обявиха, че в понеделник отвореното послание с искане за оставки и промяна ще отпътува до Европейския парламент и някои от големите западни медии.

“Гласът на хората на мисълта в България ще бъде чут, обещаваме ви”, казват още инициаторите.

Освен в София,  хората  изразяват недоволството си в други градове на страната и чужбина.

Днес наши сънародници излязоха на антиправителствени протест и пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.