Информация за разпространението на COVID-19 в Бургаска област до 19 октомври

koronavirusИнформация за разпространението на  COVID-19 на територията на Бургаска област до 19 октомври 2020 г.

 В РЗИ-Бургас към 24.00 часа до 19 октомври са регистрирани 62 нови случаи на лица от област Бургас, с положителна проба за COVID-19 както следва по общини:

Община Бургас 39 сл.
Община Айтос 11 сл.
Община Руен 3 сл.
Община Несебър 2 сл.
Община Карнобат 1 сл.
Община Приморско
Община Средец 2 сл.
Община Сунгурларе 1 сл.
Община М. Търново
Община Поморие 1 сл.
Община Царево
Община Камено 1 сл.
Община Созопол 1 сл.

От тях 5 са хоспитализирани. Всички останали са на лечение в домашни условия.

В тежко състояние  са 2. В реанимация – 2.

Медицински лица заразени са 4. Учители – 7. Ученици – 6.

Починали – няма

Летовници – няма заболели и хоспитализирани.

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 до 19 октомври са 1331.

Излекувани са 630 лица.

Хоспитализирани общо 101 пациента.

На домашно лечение са 578 лица,

Починали са 22.

На 19 октомври две болници  последователно са отказали да приемат заразена с коронавирус жена, която се почувствала зле. Линейката тръгнала от Несебър, минала през Бургас и стигнала до Поморие в опит да бъде осигурена помощ за пациентката.

Малко преди 17.00 ч. вчера е получен сигнал на тел. 112 от Несебър. Изпратената линейка трябвало да откара до Инфекциозно отделение в Бургас 35-годишна жена с положителна проба за коронавирус.

“Направен е отказ от лечебно заведение в Бургас да бъде приета болната, предвид това, че нямали легла”, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозното отделение на Бургаската многопрофилна болница. От ръководството на Университетската болница в Бургас обясниха отказа пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти.

“Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва. В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Линейката с болната жена продължила към Поморие. Там също не я приели.

“Защото нямаме сформиран екип, защото в болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма”, каза директорът на МБАЛ Поморие Жени Караилиева.

Сега тече проверка, която трябва да обхване всички звена – от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешната помощ, до лекарите, работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.

Междувременно, от бургаската болница осигурили нови 20 легла за пациенти с коронавирус. А ръководството пренасочило медицински сестри от други отделения към COVID-19 зоната. Реакцията била мигновена.

“В момента, в който са научили  за това, три сестри са отказали. Едната излязла в болничен, другата е подала молба за напускане. Постоянно се подават молби за напускане от медицински сестри”, каза Юлия Андреева от отдел връзки с обществеността в УМБАЛ-Бургас.