Полицаите продължават да протестират

protest-_ohraniteliОколо 300 служители от шест структури в МВР излязоха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на полицията в Кърджали. Те са обидени от липсата на заплащане за положен труд по време на пандемия от Covid-19.
Служителите са изключени от списъка на ведомствата, които ще получат 30 на сто увеличение на заплатите за работата им на първа линия.
„Работим непризнат труд, неглижирани, натикани в ъгъла и утре пак ще сме на първа линия… Ние ще си вършим нашата работа, но управляващите трябва да се замислят дали трябва да е така“. Това са част от гласовете на служителите от МВР.

Днес те отново казаха на управляващите, че работата им е също толкова важна, колкото и на останалите, включени в списъка за 30-процентно увеличение на заплатите.

В момента средната заплата на полицай в системата е 980 лева, каза Марин Христозов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР в Кърджали. Според него колегите му продължават да търпят най-тежките последствия от кризата, а няма материален стимул.

„Планираме мирни протестни действия. В момента протестът е мълчалив. Ако не ни чуе Министерският съвет, продължаваме с национален протест на 8-и ноември“.

Илиян Радулов е от граничния полицейски участък в Златоград. С колегите си е пропътувал десетки километри до Кърджали, за да се чуе и техният глас:

„Не сме съгласни с разпределението на увеличението на заплатите във връзка с коронавируса. Обидени сме, защото ни зачеркнаха от този списък. Аз съм получил 0 средства. Попитахме, отговор няма. Няма пари за всички“.

Заради липсата на адекватно заплащане е имало случаи полицаи да напускат системата и да търсят по-добри финансови възможности.

Марин Христозов:„Колеги напуснаха и отидоха да карат тирове в чужбина“.

В момента няма такъв процес, казват МВР служителите. Дори и сега, когато са оставени под чертата. Този въпрос не стои пред Данчо Димов – пожарникар от Хасково. Той е заместник-председател на местната синдикална структура и днес също дойде да подкрепи колегите.

„Всички колеги сме обидени. Бяхме на първа линия“.

Обезпокоително е, че до момента няма решение на ситуацията, казват протестиращите. Но очакват изход чрез преговори, които засега изглежда липсват. И са готови на нови протести,съобщи Агенция Кросс.