Ден на народните будители

10На 1-ви ноември България чества Деня на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал  като Григорий Цамблак,  Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българската духовност.

Днес ние отдаваме  заслужена почит към тях и  към съвременните български будители, съхранили историята и поели пътя на големите българи към познание и светлина- днешните писатели, поети, художници, композитори, учители и др. , които продължават да пазят традициите на своите предци. В Поморие достойно бе  отбелязана светлата дата с поредица от инициативи.

3В СУ „Иван Вазов –начален курс бе осветен иконостас, дело на майстора Владимир Ненов. Така училището се  сдоби със светиня, която да напомня на малки и големи, че наред със знанието бъдеще се гради с вяра и с дух. Учениците 1 „б“ клас с класен ръководител г-жа Демирева и от 5 „а“ клас с класен ръководител г-жа Мариана Карталова проведоха своя по-различен час на класа, представяйки чрез слово и образи своя разказ  за  будителите.  Отдадоха им заслужена признателност за благородната мисия да се посветят на Отечеството с мисъл и сърце. В чест на просвещенците бе проведен и интегрален урок, ръководен от г-жа Вълкова, в който история, изобразително изкуство и музика се сляха, за да припомнят едни от най-хубавите песни, създадени по текстове на будители като Любен Каравелов, Добри Чинтулов и др.

6В СУ „Иван Вазов –горен курс бе открита изложба от портрети на видни възрожденци. Талантливите ученици на г-жа Мария Вардалиева  показаха своя оригинален поглед  към личностите, заради които днес се зовем Народ. От ликовете на великите българи лъха достойнство и гордост, носи се Паметта на нацията. Сръчните ръчички на учениците от 3 „в“ клас изработиха индивидуални книжки с ликовете на просветителите.

Възпитаниците на училището  положиха венец пред бюст- паметника на Вазов. Цветята са израз на тяхното любородие  и респект към  Патриарха  на българската литература, който написа най-вдъхновените слова за нашата Родина.

123107977_357440635365014_6616529079708012511_nВ ОУ “Христо Ботев” гр. Поморие ученици от 4 „а“, 5 „а“,6 „а“ и 7 „а“ клас  изнесоха програма, чрез която отдадоха своята почит към делото на българските просветители. Програмата се реализира по идея на учителите Йорданка Георгиева, Минка Георгиева и  Хюрмие Даскалова.

Поднесени бяха цветя пред бюст паметника на Христо Ботев в градинката пред НЧ “Светлина 1939” гр. Поморие

Честит да е Денят на народните будители – книжовниците и просветителите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите!