Вие сте тук: Начало » Актуално » Учените обясняват асимптоматичния ход на коронавируса

    Учените обясняват асимптоматичния ход на коронавируса

    maskaУчени от Китай, САЩ и Русия стигнаха до заключението, че при редица пациенти с коронавирусна инфекция заболяването може да протича безсимптомно. Те свързват това не с добър имунитет, а с толерантността на организма към COVID.  Специалисти от Колежа по белодробна медицина и интензивно лечение на Китайската обща болница в Пекин споделиха за трима пациенти при които PCR тестовете потвърждават наличието на коронавирус. Интересно е, че всички те принадлежат към няколко рискови групи наведнъж – на възраст са от 50 до 60 години, имат съпътстващи заболявания, включително хипертония и диабет, като и двете са добре установен рисков фактор за тежестта на заболяването и смъртта поради COVID – 19. Въпреки тези основни заболявания, пациентите са имали минимални или никакви симптоми, но наличието на вируса е продължило дълги периоди от време. Предполагаме, че поради високата си поносимост към вируса, тези пациенти са развили ограничен антивирусен и противовъзпалителен отговор, който е довел до минимални или никакви симптоми. В същото време ограниченият антивирусен и противовъзпалителен отговор на гостоприемника позволява на вируса да се задържи за дълги периоди от време, обясниха учените.

    Учени от САЩ стигнаха до същия извод. Те сравняват толерантността коронавируса с други заболявания и отбелязват, че някои хора дори не знаят, че са заразени, според статия в Scientific American.

    Според директора на Института по биомедицински системи и биотехнологии към Петербургският политехнически университет (СПбПУ) Андрей Васин, първоначално феноменът на толерантност е открит в растенията. Той обяснява, че човешкото тяло също се опитва да неутрализира последиците от среща с патоген възможно най-бързо. За да направи това, то бързо и ефективно се отървава от болестта, така че да няма време да стартира патологични процеси, или се опитва да намали щетите или промените, причинени от инфекцията. Във втория случай се говори за формирането на толерантност към болестта. При определени условия тези две стратегии могат да влязат в конфликт помежду си. Например имунният отговор, когато се опитвате да се отървете от патоген причинява повече вреда на тялото, отколкото самия патоген. От друга страна, противовъзпалителните реакции, насочени към появата на толерантност към инфекция, могат да доведат до потискане на имунната система и неспособност на организма да се противопостави на инфекцията, добави специалистът.

    Учените смятат, че в случая на COVID-19 резултатът от заболяването се определя не от самия вирус, а по-скоро от организма на заразените.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе