Терористична атака в центъра на Виена

Най-малко трима души, сред които един от нападателите, са убити, след като неизвестен брой извършители откриха огън на шест места около централната синагога в австрийската столица.  Първоначално беше съобщено за един убит гражданин, както и че един от нападателите е бил застрелян от полицията. По-късно кметът на града Михаел Лудвиг съобщи и за починала от раните си жена.

Част от града остава блокиран от полицията, като най-малко един от нападателите е на свобода, съобщи вътрешният министър Карл Нехамер.

Синагогата е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за “отвратителна атака”, извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Престрелката малко след 21.00 ч. българско време е станала в района на „Шведенплатц”, едно от основните кръстовища във Виена.

15 ранени са приети в болница, някои са в критично състояние.

В Туитър полицията публикува предупреждение на немски и английски език да се избягва центъра на Виена и градския транспорт, както и молба да не се публикуват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщава БНР.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.

Френският президент Еманюел Макрон, в чиято държава наскоро имаше две ислямистки атаки, обяви, че народът му споделя “шока и мъката” на австрийците. “Това е нашата Европа и враговете ни трябва да разберат с кого си имат работа”, написа още Макрон в Туитър.

Германското външно министерство нарече новините от Австрия ужасяващи и призова  “да не се отдаваме на омразата, която разделя обществата”.

“Европа осъжда това страхливо действие”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази шок и тъга от нападението в Австрия.

Чешката полиция проверява коли, влизащи от съседната държава, като превантивна мярка.