Вие сте тук: Начало » Актуално » Направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома

    Направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома

    covid-19Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19при наличие на поне пет симптома у пациента, предлага Здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

    Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.

    След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор със Здравната каса и извършваща PCR тестове.

    Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

    Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите – новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе