Затягат мерките в Англия, Италия, Турция и Гърция

koronavirusБританските депутати одобриха налагането на едномесечна карантина в Англия, гласувайки в подкрепа на плана на премиера Борис Джонсън с цел да се предотврати разпространението на Ковид-19, което излиза извън контрол и претоварва здравната система, предаде Кросс. Мерките в Италия, Гърция и Турция се затягат.

Великобритания регистрира днес 492 нови смъртни случая от Ковид-19, което е най-големият им денонощен прираст от 13 май насам и е повишение спрямо 397 починали вчера, сочат данни на правителството. Общият брой на починалите от Ковид-19 в страната достигна 47 742 души. Броят на новозаразените за последното денонощие във Великобритания е 25 177 души.

Турция се връща към предишните ограничения. Във връзка с нарастването на разпространението на Ковид-19 в Турция бяха обявени нови мерки, някои от които се изразяват във връщане на предишните ограничения.

За избягване на навалицата в градския транспорт от понеделник работниците в промишлените предприятия ще започват работа в 7 часа сутринта. Ресторанти, кафенета, фризьорски салони, фитнес центрове ще работят до 22 часа местно време /един час напред от часовото време в България/. В град Бурса бе обявен полицейски час за гражданите над 60 години между 10 и 18 часа.

Италианското правителство обяви днес нов пакет от мерки срещу коронавируса, който включва национален вечерен час и по-строги правила за региони с високо равнище на зараза. Новите мерки влизат в сила от утре и ще важат до 3 декември.

Освен вечерният час в интервала 22 ч.-05 ч., новите ограничения включват затваряне на музеи, онлайн обучение за гимназистите и студентите и намален брой пътници в обществения транспорт.

Но указът, подписан от премиера Джузепе Конте, предвижда и допълнителни стъпки за региони, маркирани с оранжево и червено, където рискът от зараза е по-голям. В “оранжевите” региони баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Хората няма да могат да влизат или да излизат от “оранжеви” райони, макар че ще има и изключения за отиване на работа. В “червените” региони, освен тези мерки, е предвидено магазините, които не са от първостепенна необходимост, да бъдат затворени. Ще работят само тези, които продават хранителни стоки, лекарства и други основни продукти. Дистанционното обучение ще включва и двата последни прогимназиални класа.

Ограниченията за регионите в червена категория бяха определени като “лека форма на карантина” и те не са толкова строги като режима, наложен в цяла Италия по време на първата вълна от пандемията.

Правителството още не е обявило кои региони ще бъдат “оранжеви” и кои – “червени”, но това се определя от редица свързани с общественото здраве параметри. Очаква се областите Ломбардия и Пиемонте, които са в промишления Север на Апенините, да бъдат обявени за “червени”, тъй като там индикаторите са достигнали критични нива.

Миналия месец случаите на зараза рязко се увеличиха, като в неделя новоустановените за денонощие достигнаха рекордните близо 32 000 случая.

Италия регистрира 30 550 нови случая на Ковид-19 за последните 24 часа. Това е повишение спрямо отчетените 28 244 новозаразени вчера. 352 са починали от усложнения от заразата за последното денонощие спрямо 353 предишния ден. Общият брой на смъртните случаи от Ковид-19 в Италия вече е 39 764, а на заразените 790 377 души.

Северната област Ломбардия, където се намира италианският финансов център Милано, остава най-тежко засегнатата в страната и днес регистрира 7758 новозаразени спрямо 6804 вчера. Южната област Кампания е втората най-тежко засегната и днес регистрира 4181 нови случая на коронавирус.

Гърция е на път да стане поредната европейска страна, в която за втори път ще бъде обявен национален локдаун

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 през последните 24 часа, съобщиха гръцките здравни власти. С това общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892. От новите случаи 42 са регистрирани на граничните пунктове на страната. Още 18 пациенти са починали, с което броят на смъртните случаи достигна 673, като средната им възраст е 79 години. 179 души в момента са интубирани.

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 гръцкото правителство обяви нови противоепидемични мерки. Считано от 06:00 ч. на 7 ноември 2020 г. се въвежда пълна карантина на територията на цялата страна, която ще продължи до 30 ноември 2020 г. От посочения ден и час излизането навън ще става след изрично предупреждение на властите чрез специален СМС на кратък номер 13033.

 По информация на българското посолство в Атина гражданите ще могат да напускат домовете си между 05:00 ч. до 21:00 ч. само по няколко причини, сред които здравословни, снабдяване със стоки от първа необходимост, посещение на банка, оказване на помощ на нуждаещи се, посещение на дете при разведени родители и погребение. Спортуването и разходките на домашен любимец в този часови диапазон също са разрешени, ако се извършват самостоятелно или от двама души, при спазване на разстояние от 1,5 метра.
В интервала между 21:00 ч. и 05:00 ч. е възможно излизане чрез предупреждение с СМС, ако то е свързано с работа, за което се изисква и удостоверение тип А (https://forma.gov.gr). Напускането на домовете в този часови интервал е разрешено също по здравословни причини и за разходка на домашен любимец.