Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ

bidenДжо Байдън е избран за 46-тия президент на Съединените щати, съобщиха световните агенции.

Кандидатът на демократите Джо Байдън имаше ясна преднина в изборите, но се изчаква да завърши преброяването  четири щата, сред които и Пенсилвания. Именно от този щат Байдън получи решаващите 20 гласа, резултатът стана 273 на 214 гласа, за победа са необходими 270, цитира БНР.

Тази сутрин Байдън се обърна към американците с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегнатата политическа борба.

По-рано президентът републиканец Доналд Тръмп предупреди Байдън да не твърди, че е победил, докато продължават съдебните процедури за оспорване на резултатите. Тръмп не изключва със заведените дела да си върне водещите позиции в редица щати.

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на щателната обработка на вълната от подадени по пощата бюлетини, заради пандемията от Covid-19.

Джо Байдън стана кандидатът, спечелил най-много гласове в историята на Съединените щати – над 73 милиона, но не успя да постигне помитаща синя вълна, отбелязват наблюдатели. И прогнозират, че 46-ият президент ще има трудната задача да възстанови единството в една разделена страна.