Мерки за подпомагане и на доболничната помощ в Covid кризата

kostadin-angelovНамираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме, при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация са в размер на 80 млн. лева. Те ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари – 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки отделно по 1000 лева“, посочи още Костадин Ангелов.

В ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат създадени допълнителни Сovid зони с лекар, сестра и лаборант. Допълнителният капацитет за прием на болни с коронавирус в лечебните заведения се увеличава от 10 на 20% от болничните легла, а за болниците, които имат разкрити не по-малко от 50% легла за заразени с коронавируса, също ще бъдат отпуснати допълнителни средства. Ще има и пари за антигенни тестове.

Министърът на здравеопазването обясни: „Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен.

По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни Covid зони, в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лева.

Екипът, който ще работи там ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева за преминал пациент през тази Covid зона, като те се разпределят от управителя на ДКЦ-то.

В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури, цитира БНР.

Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове – антигенни, за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от Covid.

1 коментар

  1. Положителен тест за вирусна инфекция е диагноза за болест?
    "Вашия" план няма нищо общо с медицината.
    Как по-точно ще "укрепите капацитета"?
    На недостогащите лекари ще дадете повече пари за да им запушите устите, както сторихте с учителите? Невероятен план!
    Оставка и мафията вън от Държавата.