Преди 31 г. започна преходът на България към демокрация

10-11Точно преди 31 години на днешния ден пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар. Той не е харесван от руския лидер Михаил Горбачов, който иска отстраняването му.

В България движеща сила на свалянето на Тодор Живков стават така наречените “чавдарци”, формирани на 5 ноември 1989 г. по инициативата на Добри Джуров, припомня “Фокус”. В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев.

Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г. Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в Партийния дом. Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран.

На 7 ноември, на прием в съветското посолство, Джуров, Йотов и Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. На срещата тримата искат неговата оставка. Той приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена. Под натиска на съветския посланик, който оценява като грешка съгласието за отлагане, “чавдарци” отново искат среща с Живков. На срещата, състояла се на 9 ноември, Джуров, Станишев и Йотов искат оставката да се осъществи на настоящия, а не на следващия пленум на ЦК.

Поставен под такъв натиск, Живков се съгласява да подаде оставка. Против неговата оставка се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов, но тя е гласувана. На негово място е избран Петър Младенов.

Премиерът Бойко Борисов направи изявление по повод 31 години от началото на демократичните промени в България – на 10 ноември 1989 година.В официалния си профил във Фейсбук: “10-ти ноември е дата, която трябва да помним! Тази дата промени съдбата на България и на всеки човек. Минахме през много труден преход, но важното е, че съхранихме мира и продължихме напред. Страната ни стана член на НАТО и Европейския съюз благодарение на много работа и консенсус както между политическите партии, така и в обществото. Трябва обаче да помним, че през целия преход имаше една партия, която водеше последователно България към фалити на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолация. Да помним, за да не се повтаря!

За мен, като демократ по душа, най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е критичен към властта. Това е ценност, която трябва да отстояваме всички. Бъдете свободни, но и отговорни!”.

Президентът Румен Радев по повод 10 ноември написа в профила си във “Фейсбук”: „Преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели.

Три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Пропастта между бедни и богати расте. Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода.
През всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно променяха страната.

Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите.
Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода.
Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите.”