Античната гробница в Поморие работи по предварителна заявка за групи

anticna-kupolna-grobnicaАнтичната куполна гробница в Поморие работи само по предварителна заявка за групи над 15 човека.

Датировката на гробницата мавзолей се отнася към II – IV в. сл. Хр. Съоръжението е известно сред местното население като Кухата могила. Тя е обявена за паметник на културата от национално значение.

Мавзолеят се състои от две предверия, дромос(коридор)и централна камера. Следи по входното стъпало подсказват, че тук е имало двукрила врата, многократно отваряна.

През античността в мавзолея са се извършвали религиозни ритуали. Камерата представлява полу-цилиндричен пръстен с централна куха колона, носеща свода, която се разширява нагоре като гъба и се слива с кръглата стена на залата. Именно това архитектурно решение прави уникален този античен паметник.

В източната част на свода личат следи от хоросанова мазилка покрита с тъмнозелена боя, което дава основание да се предположи,че централната зала е била измазана и украсена със стенописи. В стената има 5 симетрично разположени ниши.

Този уникален паметник съчетава в себе си римска строителна техника с тракийска традиция.

От ноември 2020 г. Античната куполна гробница в Поморие работи само по предварителна заявка за групи над 15 човека от понеделник до петък, съобщи Историческият музей в Поморие.

Тел. за контакт: 0596/22008,  е-mail: pomoriemuseum@abv.bg,  GSM 0889035718 / 0887451832

Античната куполна гробница има  вече свой уебсайт, където може да се направи онлайн заявка за посещение