Българската актриса Мария Бакалова пред „Ню Йорк Таймс“ за „Борат 2“

bakalovaВъв филма „Борат 2″ голямо внимание на критиката и публиката привлече българската актриса Мария Бакалова, която е от Бургас. Само ден след като голямата холивудска агенция за таланти САА подписа договор с нея, Бакалова излезе с дълго интервю в „Ню Йорк Таймс”.

Седмици, след като „звездометърът” на специализирания сайт за кино IMDb ѝ отреди първо място по популярност сред актьорите, днес Бакалова е паднала само с две позиции, преди нея са Шон Конъри и звездата на новия сериал на „Нетфликс” „Гамбит” Анна Тейлър-Джой.

В „Борат 2″, достъпен в „Амазон прайм” от 23 октомври, Бакалова влиза в образа на Тутар Сагдиев, дъщеря на казахския журналист. 15-годишна и вече „стара мома”, Тутар е отгледана в плевня с безумните възгледи на баща си за света и мястото на жените в него. Когато Борат пристига в Америка обаче, Тутар се оказва едновременно неговата примамка и съконспиратор в схема, според която тя трябва да се озове в ръцете на вицепрезидента (2016-2020) на Америка Майк Пенс.

След няколко странни изяви и срещи Тутар открива своята стойност и същевременно успява да привлече вниманието към мизогинията около себе си. Несъмнено това е ролята, с която 24-годишната Бакалова бе забелязана от света, въпреки че има роля и в друга голяма продукция – сериала „Гомор”, отбелязва журналистът Дейв Ицков, цитира Кросс.

Пред „Ню Йорк Таймс” българката разказва за израстването си като дисциплинирано дете в България, за работата на снимачната площадка с нейния „ангел пазител” и „втори баща” Саша Барън Коен, как успява да остане сериозна дори в сцените, които предизвикват най-голям смях у зрителите, с един лесен трик.

Бакалова е родена в Бургас, в София получава актьорското си образование, а днес живее в Лос Анджелис. С журналиста от „Ню Йорк Таймс” разговаря през „Зуум”. Описва „Борат 2″ накратко като „филм за това как едно момиче трябва и може да порасне”, тъй като централна сюжетна линия е образованието и освобождаването на Тутар от патриархалните норми в Казахстан.

„Неща като това не се се случват на нас, българите – отбелязва тя, когато Икцов посочва, че роля в голям американски филм е възможност за актрисата да почете родината си. – През по-голямата част от времето получаваш малка роля във филм, две или три реплики на проститутка или мафиот. Наистина съм благодарна на Саша, че даде тази възможност на източноевропейка, да играе силен и сложен персонаж.”

На въпрос как се чувства в Америка, особено след излизането на „Борат 2″, актрисата отговаря така:

„Бях много щастлива да видя как хората реагират след президентските избори през уикенда. Защото в моята държава години наред, докато е преминавала през различни политически системи, хората не са имали правото да гласуват*. Сега виждам, че хората наистина гласуват и навсякъде по улиците се радват, празнуват, плачат, танцуват и пеят. Това е може би едно от най-хубавите неща, които съм виждала в живота си. Беше вдъхновяващ момент да видиш, че за първи път в историята жена е вицепрезидент**. Също като в „Борат 2″ жените могат да направят всичко. И понякога го правим по-добре от мъжете”.

Израствайки в България, Бакалова започва да пее в ранна възраст, ходи на уроци по флейта. Но осъзнава, че иска повече от живота, бягство от реалността, както го описва. Този копнеж по свободата тя компенсира с актьорството, където можеш да бъдеш какъвто пожелаеш. Разказва, че била обсебена от скандинавското кино, вдъхновяват я актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман – защото показват силни женски персонажи във важни истории.

Споделя, че била „много дисциплинирано дете”, което обичало да чете книги. На 15-16 години открива творчеството на Достоевски. Когато излиза „Борат” през 2006 г., Бакалова е само на 10, разказва, че не проявила интерес към филма, чак докато не станало ясно, че ще участва в него, тъй като смятала, че няма да го разбере. От приятел научава, че се провежда кастинг за водеща роля в холивудски филм.

„Това не е възможно, казах му. Ние сме българи – разказва тя. – Никой не ни вижда в главните роли.”

Изпратила свои записи и скоро била повикана за проба пред камера в Лондон. Тогава проектът все още бил конфиденциален – дори за кандидатите за прослушването. Актрисата смятала, че става дума за история за трафик на хора. Изненадала се, когато срещнала Барън Коен.

Пробите пред камера продължават три дни, първият от които протича с много малка част от ролята. На втория ден ѝ поставят предизвикателство – Барън Коен и Бакалова трябва да играят ролите си пред реални хора, които нямат никаква представа, че това е репетиция за филм и не бива да разбират, че пред тях стоят актьори. За целта са избрани двойка възрастни англичани, които Борат и Тутар „атакуват по техния ненормален начин”.

Бакалова очевидно се справя и получава ролята. Барън Коен ѝ казва, че Тутар трябва да е луда, дори по-луда от Борат. Едно от изискванията за влизане в образ било да не епилира космите по ръцете, краката и мищниците си, което не било приятно, предвид че в Лос Анджелис винаги е топло и хората ходят по къс ръкав, отбелязва тя.

Колкото до изключително смешните сцени, в които всички на снимачната площадка се сдържат да не се разсмеят, Бакалова разказва, че научила трик от Барън Коен – кръстосва пръстите си и ги стиска толкова силно, че от болка забравя за смеха.