НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

Националната здравноосигурителна каса удължава служебно протоколите на хронично болните пациенти. Това ще стане от 16 ноември, когато условията и редът влизат в сила.

Мярката цели да се избегне струпване на хора в закрити пространства, както и гарантиране на достъпа на пациентите до необходимата им лекарства терапия.

НЗОК вече е изготвила условията и реда за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които са заплащани напълно или частично от здравната каса.

Целта е да бъде облекчен достъпът до лекарствена терапия на хората с хронични заболявания и осигуряване на свободен коридор за медицинска консултативна помощ за пациентите с остри състояния по време на въведената извънредна епидемична обстановка.

Пациентите трябва да вземат лекарствата си от същата аптека, от която са го правили и преди въвеждането на извънредния ред.

Ако това не е възможно и ако се налагат данните и терапията да бъдат променени, пациентите трябва да посетят личния си лекар, предава БНР.

Служебно се удължава и срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.