Произведения от барока, класиката и музиката на XX век на камерния концерт в сряда

canislav-petkovИнтригуваща програма е подготвила Бургаската опера за камерния концерт на 18-и ноември, сряда, от 19.00 часа, в Зала Опера. Събитието е първото за месец ноември, след като всички спектакли и концерти на Бургаската опера бяха временно отменени поради усложнената епидемиологична обстановка, с цел опазване на здравето на артистичния състав и публиката на културните събития.

В сряда вечерта, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас,  под палката на младия диригент, но вече със завиден опит зад пулта –  Цанислав Петков, ще прозвучат:  сюита „Дон Кихот” от Георг Филип Телеман, „Малка нощна музика” от Волфганг Амадеус Моцарт, St. Paul’s Suite, Op. 29 No 2 от Густав Холст.

Програмата, селектирана от диригента Цанислав Петков, е добре балансирана стилово и включва по едно произведение от бароковата музика, виенския класицизъм и съвременна музика от началото на XX век. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева.

Надяваме се в трудни времена, като днешните, класическата музика да подари на верните почитатели на изкуството моменти на досег с хармонията, позитивизма и светлото житейско начало, като противовес на страха и отчаянието.

За диригента:

Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе. Израснал е в Поморие. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

За композиторите и творбите:

 Георг Филип Телеман (1681 – 1767), чиято сюита „Дон Кихот”  ще прозвучи на камерния концерт в сряда, е един от най-великите представители на немската барокова музика. Изучавал е право в Лайпцигския университет.  Забележителният съвременник на Бах, Хендел и Вивалди е оставил огромно музикално наследство, което е малко познато на днешните слушатели. Докато в днешно време Бах се смята за по-велик композитор, Телеман е много по-прочутият от двамата приживе.

Една от най-разпознаваемите творби на Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1761) „Малка нощна музика” е написана във времето, когато геният композира операта си „Дон Жуан“. „Малка нощна музика” остава неиздадена цели 40 години. Едва когато вдовицата на Моцарт – Констанц – продава произведението на един издател, заедно с други негови непознати творба, тя придобива популярност. В днешни тази серенада е едно от най-изпълняваните произведения от съкровищницата на световната класика, основните теми са любими за слушателите, тъй като съдържат жизнеутвърждаващ заряд.

Густав Холст (1874 – 1934) е английски композитор от немски произход и музикален преподавател в продължение на над 20 години. Холст е най-известен със своята оркестрална сюита „Планетите“. Учи в Кралския музикален колеж в Лондон, неговите ранни работи са повлияни от Равел, Григ, Рихард Щраус. Въпреки това, голяма част от неговата музика е изключително оригинална, с влияния от хиндуисткия спиритуализъм и английското фолклорно звучене.  Сюита на Сейнт Пол в До мажор (Op. 29, No 2), която ще прозвучи на концерта на 18-и ноември, е популярно произведение за струнен оркестър. Завършено е през 1913 г., но е публикувано през 1922 г. поради известни промени в нотния текст. Сюитата носи името си от училището за момичета „Сейнт Пол“ в Хамърсмит, Лондон.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.