УМБАЛ Бургас разяснява за даряването на плазма с антитела за лечение на коронавирус

УМБАЛ Бургас приветства усилията на г-н Стамболиев за създаване на Кръвен център, в който преболедувалите от КОВИД  да даряват плазма с антитела:

kryvodarqvaneКакто правилно посочва омбудсманът, Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма единствено на Центровете за трансфузионна хематология – т.нар. кръвни центрове. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност. Но има всички предпоставки за създаването на такъв център, сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура. Вече няколко месеца УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока – за издаване на разрешително от страна на МЗ за създаването на Кръвен център в Бургас.

Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители.

Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценя дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания. Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас. Повече дарители биха облекчили процедурата, затова апелираме към преболедували и желаещи да помогнат – да станат дарители на плазма.

В помощ на дарителите е създадено Сдружение за лечение с реконвалесцентна плазма, което оказва помощ и поема и пътни разходи на дарители. Информация за него можете да намерите тук:  https://covid19plasma.eu. 

Бихме желали също да уточним, че Отделението по трансфузионна хематология не е преставало да работи и с него не е имало проблем през м. февруари, както посочва в изказването си омбудсманът. Вероятно той има предвид Отделението по клинична хематология, което е специализирано в лечението на хематологично болни, нуждаещи се от регулярно кръвопреливане – таласемици, хора с тежки анемии и др. То бе преустановило дейността си временно, докато се намери заместник на починалия му началник д-р Димо Рибов и вече възстанови дейността си. В Отделението по клинична хематология не се взима кръв и плазма, а се прилагат в лечението.