Нови по-строги мерки за ограничение на пандемията от петък

noshtПроведе се работна среща на министър-председателя Бойко Борисов  с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, на която  бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната.

След срещата се състоя  брифинг с участието на здравния министър Костадин Ангелов, председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски,  главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и директора на Александровска болница проф. Борис Богов.

Доц. Ангел Кунчев  представи ситуацията с развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България.

Директорът на „Пирогов“ проф.Балтов, както и проф. Борис Богов говориха за заболеваемостта сред медицинския персонал.

Проф. Венцислав Мутафчийски направи преглед на натовареността на болничните заведения .

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че е “нужно да се предприемат нови мерки, за да се скъса веригата на зараза.”

Предложи следните ограничителни мерки, които да влязат в сила  от петък, 27 ноември 2020 г.:

1.Удължаване срока на извънредната обстановка с 4 месеца- до края на месец март 2021 г.

2.Преустановяване на учебните занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на всякакви извънкласни  форми и преминаване в електронна среда на обучение.

3.Преустановяване на колективните спортни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други забавни мероприятия, включително частно организирани тържества.

4.Продължаване на забраната за посещаване на нощни дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариете и бар клубове.

5.Преустановяване работата  на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други, разрешава се само доставки по домовете.

6.Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове, големи центрове от типа мол с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

7.Преустановява се провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

„Вярваме, че заедно ще наложим локдаун, така всеки един от нас ще стане и лекар, и медицинска сестра Време е отново да се обединим в името на живота. Дори  и да мислим различно, дори  и да се страхуваме за доходите си  е нужно да запазим хилядите наши сънародници, защото само живите  и здрави могат да помогнат. Предстои най-светлия празник, милиони хора празнуват през декември Всички имаме нужда  и вярваме, че заедно, със силата на науката и разума ще посрещнем светлината на празника у дома си. За Коледа ще обмислим отхлабването на тези мерки, ако има резултат след 20 дни Искаме да дадем на системата поне месец и около Коледа ще направим нова оценка“.

Зелените коридори ще са само сутрин, разбра се още на брифинга.

Мерките, съобщени от здравния министър, ще действат 21 дни и тогава ще се преразгледа отново  епидемиологичната обстановка.

Предложените мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета в сряда, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им.