Бургаската опера отбелязва с концерт 250 г. от рождението на Бетховен

canislav-petkovКонцертът,  предвиден в програмата на Държавна опера – Бургас след 21 декември, е посветен на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен, представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музиката на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Класикът е важна фигура в периода, който се счита за преход между класицизма и романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, посветен на 250-годишнината на големия композитор, чието творчество носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсвана от лични трагедии и вътрешни противоречия натура на Бетховен, ще прозвучат неговите творби: Увертюра “Егмонт”, Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 “Ah! Perfido“, солист – Мария Цветкова-Маджарова, сопран. Солистката на Държавна опера – Бургас само преди броени дни бе стилна със запомнящото си представяне на бургаска сцена в концертния спектакъл Primadonna-Donna-Donna, заедно с другите прими на Бургаската опера – сопраното Нона Кръстникова и Йоана Кадийска, мецосопран. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен. Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира Камерния концерт на 18-ти ноември, също в залата на Операта. Концертмайстор е Йордан Ковачев.

От 28-ми ноември са отменени всички събития от програмата на Държавна опера – Бургас до 21-ви декември 2020, във връзка с т. 7 от Заповедта на Министерството на здравеопазването