Вие сте тук: Начало » Актуално » Отбелязваме Света Екатерина

    Отбелязваме Света Екатерина

    sveshtiНа 24 ноември отбелязваме църковния празник на Света Екатерина, загинала заради вярата си в християнството едва на 18 години в началото на четвърти век. В България е приета за покровителка на майките, а във фолклорния календар е описана като защитница от болести.

    Света великомъченица Екатерина от Александрия, е дъщеря на Конста, управител на града през III в. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост.

    Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница.

    Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я убили с меч.

    Хората почитат Света Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка. Рано сутринта в този ден стопанката на дома меси с “мълчана” вода, налята при пълна тишина – 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите.

    Света Екатерина покровителства майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората.

    Имен ден празнуват днес Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин и техните производни.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе