Вие сте тук: Начало » Актуално » Внезапно почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков

    Внезапно почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков

    sveshtОтиде си светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Той почина на 82 години. През нощта, около 3.30 часа, в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

    Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

    През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“. От 2014 г. до смъртта си беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

    Професорът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

    Поклон пред паметта му!

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе