Вие сте тук: Начало » Актуално » Ресторантьорите искат да се обявят помощите за бранша преди да бъдем затворени

    Ресторантьорите искат да се обявят помощите за бранша преди да бъдем затворени

    rest“Имаме едно основно искане за това затваряне, което е трето за нас, преди да ни затворят, да кажат ясно и категорично какви икономически мерки ще бъдат взети за подпомагане на нашите служители и на нашите колеги. Не искаме да омаловажаваме труда на когото и да е. Но не искаме и да омаловажават нашия труд. Не сме против мерките, но сега наши служители и колеги остават без работа. Искаме да се обявят помощите за нашия бранш преди да бъдем затворени”. Това заяви в студиото на NOVA Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

    По думите му затварянето на нощните заведения, които не работят вече от месец, не е довело до намаляване на броя на заразените. „Явно е, че тези заведения не са най-големия развъдник на заразата”, категоричен е той.

    „Нашето сдружение от началото е на мнение, че всичко трябва да се затвори за 14 дни, а не да затваряме само ние”, посочи Коларов. По думите му все още няма решение по искането на собственици на заведения за подпомагане – изплащане на част от възнагражденията на служителите, разсрочване на кредитите на собствениците на заведения и други.

    От Българската асоциация на заведенията също излязоха със сходно искане, формулирано в писмо до премиера Бойко Борисов, подписано и от Коларов. В него те настояват “Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят – помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н. “.

    Исканията на бизнеса са следните:

    1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.
    2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.
    3. Спиране  или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020
    4. Компенсиране  на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.
    5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.
    6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

    Цялото писмо е публикувано и на страницата на БАЗ във Facebook:

    Един коментар

    1. Напротив, трябва да сте твърдо против мерките! Нима като ви затворят хората ще престанат да се заразяват? Хайде малко да вземете да разсъждавате, и най-накрая да застанете зад тези, които ви носят приходи, а не да се омилквате на тези, които ще ви съсипят. Помощ от Държавата не Ви трябва! Тези, които я Управляват Ви искат печелившия бизне, останалия ще ви го изкупят, като ви задължат да си платите, а Вие ще искате помощ от тях?

     Защо не затварят техния обществен превоз, където е най-голямото съсредоточаване на невъзможност от дистанция, и пълно малоумие да дезинфекцираш?

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе