Одобриха данъчни облекчения за семейства с деца, но само за една година

parlament_deputatiДанъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина. Това решиха окончателно депутатите с промени, направени през преходните и заключителните разпоредби. Това е фактическата сума, която се постига чрез приспадане на 4500 лева от данъчната основа на единия от родителите. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900 лева, а за три – 1350 лева, които отново са 10% от приспадната данъчна основа.

Според Искрен Веселинов от ВМРО това е подкрепа на „грамотната раждаемост“, тъй като от тези клаузи могат да възползват единствено родители, които плащат данъци: “Имахме спор с колегите от ГЕРБ, когато стана промяната на тяхното становище за детските надбавки, но този спор породи по-добрия резултат. Всъщност, днес ние имаме наистина един друг фокус, не просто социално подпомагане за всички без условия“.

Надя Клисурска от БСП обърна внимание, че това облекчение е единствено за данъчната 2021 година, а не влиза перманентно в сила: „Лошото е, че тези хоризонти, които се начертаха в този бюджет, са свързани с това, че през следващата година в началото на годината надявам се по-скоро ще има парламентарни избори. За мое голямо съжаление и българските деца са заложник на тази подкрепа“.

Вчера с текстовете в бюджета за догодина бяха одобрени помощи за домакинства с доход на член от семейството до 410 и до 510 лева, предаде БНР.