Ще определят икономическите дейности с компенсация от 24 лева на ден

sachevaСъс заповед на социалния министър ще се определят икономическите дейности, в които работещите от затворените бизнеси ще могат да получават компенсация от 24 лева на ден. От понеделник се очаква Агенцията по заетостта да започне да приема списъците с работниците, пострадали от наложените ограничителни мерки.

Компенсацията ще обхване и тези, които в момента са в неплатен отпуск и не работят заради предишните ограничителни заповеди на общинските щабове или на здравния министър.

За да получат реално компенсациите от 24 лева на ден, работниците ще трябва да изчакат около 15 дни, след като техният работодател подаде в Агенцията по заетостта списъците и заявленията. Процедурата за разглеждане е до 10 дни, срокът за изплащане след одобрението още 5 дни, съобщи БНР.

Поставеното условие е работодателят да запази заетостта на хората, попаднали в обхвата на тази мярка за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Желаещите ще трябва да предоставят на работодателя писмена декларация, като посочат периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да получат средствата. Поставено е още едно ограничение – заетите ще имат право да получават финансовата подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.