Опасност от водна криза по Черноморието

dimitrovЕкоминистърът Емил Димитров дойде изненадващо в парламента, за да предупреди депутатите за лошото състояние на язовирите у нас. Той заяви, че Бургаска област е пред сериозна водна криза, която до 6 месеца ще е факт и предстои да се случи водната криза„Перник 2″.

Ето какво каза още екоминистърът: “Искам да ви съобщя, че от месец май, в случай че продължава да не вали, град Бургас и Южното Черноморие ще станат “два пъти по-привлекателна туристическа дестинация”. Освен прочутата поморийска кал, луга, жителите и гостите (ако има тогава все още), ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас.”

Министърът предупреждавал за проблемите с язовир „Камчия“, но до момента не се направило нищо по планираните ремонтни дейности. Припомняме, че за водоснабдяването в Бургаско се готви подкачване на два други язовира – „Порой“ и „Ахелой“.

Подобна е ситуацията и с други язовири в страната. Димитров изрази притеснение, че политиката по отношение на язовирите е сериозно изостанала.

„Защо съм дошъл при вас? Да ви се помоля, да поискам съдействие, не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение. Не с временна комисия, не с анкетна комисия, не с разговори тук-там, където и да било. Да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерството на околната среда и водите. Ще ви покажа всички карти. Ще ви покажа и черните карти, които се крият. Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове”.

Министърът обяви още, че язовирите са обезпечени на 40-45% към днешна дата: „Телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, никой не го призна, никой не го каза. Догодина имаме 45 (процента), ако ние го направим на 70-75 ще спасим цял един отрасъл”.

След изказването му опозицията призова за оставката на правителството. От ДПС поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание.