Кои ще получават по 24 лв. на ден заради локдауна в България

Министерството на труда и социалната политика утвърди със заповед кои работници и служители могат да получат компенсации заради затварянето на местоработата им.

restНа 24 лева на ден ще имат право заетите в барове, кафенета, езикови и образователни центрове. Компенсации ще може да получи и персоналът на детски градини и ясли.

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Заповедта с всички определени икономически дейности може да видите на следния линк: https://www.mlsp.government.bg/uploads/24/legislation/zapoved-kym-pms-325-ot-26-11-2020.PDF

За помощта ще може да се кандидатства от понеделник. Желаещите трябва да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите. Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Подробна информация за начина на кандидатстване за компенсации вижте тук: https://www.az.government.bg/pages/zapazi-me/