Какви са заплатите на мед. сестри за работа на първа линия в МБАЛ-Поморие

Медицински сестри от МБАЛ-Поморие публикуваха във фейсбук снимки на фишовете на  своите заплати за работа в Ковид отделението. Това предизвика  общественото внимание. Само за часове стотици споделиха снимката на платежния документ, от който става ясно, че те получават мизерно заплащане.

zaplati Димитрина Москова работи като операционна сестра от 24 години. За месец октомври тя е получила заплата от поморийската болница от 640 лв. “Много зле се чувствам. Все пак имам дъщеря, която е студентка. Във Варна е студентка, само квартирата ѝ е 500 лв”, коментира Димитрина Москова.

Христина Атанасова е старша сестра в поморийската болница. Получава 650 лв. заплата. Дава дежурства обаче и в Ковид отделението. За работата си на първа линия показва фиш със 193 лева компенсация за платен отпуск.

Медицинските сестри питат къде са обещаните от правителството 1000 лв. за работа на първа линия.

Днес по всички национални медии бе отразено заплащането на медицинските сестри в поморийската болница. Ето какво коментира Христина Атанасова: “Сега понеже се вдигна малко шум около тези фишове, след като ги публикувахме, имахме едно обаждане, в което ни обещаха, че до 10-ти ще ни ги изплатят. Само че това е вече третото обещание, което получаваме”

Тя допълни, че се чувстват унизени и оскърбени. Затова са публикували фишовете си: “Не сме ги пуснали да се оплакваме, а да се види, че нещата не са такива, каквито се говорят. С и без тези 1 000 лв, ние ще работим, но някак си като усетиш, че трудът ти е оценен и някой е загрижен за теб, може би човек се мотивира”.

А отделенията в МБАЛ Поморие са пълни.

От болницата се надяват ресорното министерство да разгледа субсидията на болницата, отпусната по реда за труднодостъпните райони. МБАЛ Поморие получавала 48 хил. лв. на година.

2 Отзиви

  1. Night Shadow

    Доста добри лекари и сестри.Дано се запази така.

  2. Обещанието за еднократна финансова помощ е брутално лицемерие, докато в същото време Депутатите затвърдиха увеличение на заплатите си с минимум 500 месечно!
    Не се оплаквайте, просто протестирайте! Било то мълчаливо, или както намерите за добре, но не свеждайте глави пред своите палачи!
    Тези обещани пари нито ще подпомогнат дъщеря ти, нито теб, още повече па да има положителен човешки ресурс, като следствие. Просто задължават същият този. студент/и вбъдеще, което дори той/те няма да изживее/ят тук (или поне 80 % от тях)!
    Та, един елементарен въпрос…