Мнение на жители на Созопол, Община, Министерство на туризма и Концесионера на плажа за разораването на плажната дига

Жители на Созопол искат да се спре разораването на плажната ивица за дига  и протестират.

В 21.00 ч . снощи на плажа в Созопол багер със загасени светлини е загребвал пясък от морето и струпвал на купчини по плажа. За това са сигнализирали жителите на Созопол. В излъчен репортаж в сутрешния блок на БТВ се видя работата на тежката техника по тъмно.

От Община Созопол коментарът е, че няма внесено искане за каквато  и да е дейност от страна на концесионера

Ето  становището на концесионера на “Централен плаж-Созопол”

По повод излъчения репортаж  дружеството “Ауто Фактор” ЕООД, концесионер на Централен плаж-Созопол, излага следното становище:

Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица. За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода “контраборд”, които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор.  Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол – Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Образувания контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните.

Твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ и внушаващи, че се случва нещо нередно, категорично не отговарят на истината. Кадрите, заснети в  тъмната част на денонощието намират своето логично обяснение в известният факт, че в този период на годината залезът настъпва в 16.40 часа. Работниците, ангажирани с дейността не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване.

Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме че изцяло е в обществен интерес.

Фирмата-концесионер “Ауто Фактор” е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините  е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година.

Във връзка с постъпили запитвания относно действията на морски плаж „Созопол – централен“, община Созопол, област Бургас, пресцентърът на Министерството на туризма предостави следната информация:

Във връзка с осъществения текущ контрол по изпълнение на сключения договор за концесия за услуга за морски плаж „Созопол – централен“, община Созопол, област Бургас, при извършена проверка на място, са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето. Описаната констатация е нарушение на основни договорни задължения, както следва:

  1. Задължение по чл. 21, т. 12, изречение 2-ро, съгласно което, концесионерът следва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие в съответствие с природната биогеографска характеристика.
  2. Задължение по чл. 21, т. 20, съгласно което при експлоатация на обекта на концесията концесионерът не трябва да уврежда околната среда.
  3. Задължение по чл. 21, т. 25, съгласно което концесионерът следва да не извършва и да не допуска извършване на дейности от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък.

На основание чл.48, ал.1 във връзка с чл.21, т.12, т. 20 и т. 25 от концесионния договор на концесианера Ауто Фактор Еоод е наложена неустойка в размер на 5% / пет на сто/ от годишното концесионно възнаграждение.

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им.