Вие сте тук: Начало » Актуално » За първи път от 800 години Витлеемската звезда ще озари небето

    За първи път от 800 години Витлеемската звезда ще озари небето

    zvezdaДвете най-големи планети на Слънчевата система са на път да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие, нeвиждано от Средновековието. На 21 декември Юпитер и Сатурн ще се бъдат толкова близо, че ще изглеждат като „двойна планета“ – съвпад, който от Земята ще изглежда като ярка светлинна точка.

    „От 4 март 1226 г. не е имало по-близко подреждане на тези обекти, видими в нощното небе”, обясни пред Forbes Патрик Хартиган, астроном от университета “Райс”.

    Този феномен е известен като „Коледната звезда“ или „Витлеемска звезда“. Всъщност мнозина смятат, че легендарната звезда от историята на Трите влъхви може да е рядка тройна връзка между Юпитер, Сатурн и Венера.

    Коледната звезда ще е видима и от България, но засега прогнозата е, че облаци ще я скрият. Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде наблюдавано с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад – югозапад. С бинокъл и непретенциозен телескоп ще може да се види по-добре отдалечеността на планетите една от друга.

    Според Forbes събитието ще може да се наблюдава навсякъде, където небето е ясно за около час след залез слънце на 21 декември – денят на Зимното слънцестоене. Това явление няма да се повтори до 15 март 2080 г.

     

    Горе