До 26 януари указът за изборите ще бъде публикуван в Държавен вестник

izboriДо 26 януари указът на държавния глава за насрочване на парламентарните избори ще бъде публикуван в държавен вестник, както е по конституция. Това заяви в предаването “Годината на Дарик” държавният глава. Той не отговори категорично на въпроса дали датата ще бъде предварително обявената от него 28 март. Радев каза още, че за момента не вижда аргумент за отлагането им.

Румен Радев – президент на Р България: Вие ще ми дадете ли гаранция, че април или май обстановката ще бъде много по-облекчена отколкото в края на март. Аз ще отчета всички фактори разбира се, обстановката. Още веднъж благодаря на всички хора, които критикуват, които дават предложения, те са стойностни. Но вече съм казал – причината в края на годината да сме в това състояние е поради това управление и тук дилемата не е между избори и здравето на хората. Защото здравето на хората пострада тъкмо от тази власт, която с години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. А това обществено състояние се лекува с възможно най-бързи, честни и прозрачни избори.

На въпрос 28 март добра дата за избори ли е в същото предаване отговори и вицепремиерът Томислав Дончев: Винаги сме готови за избори. Няма лоша дата за избори. Предвид обществените напрежения, които се натрупаха през последната една година, колкото по-рано са изборите, толкова по-добре. В този смисъл всички протестиращи, политически опоненти, кандидат политици, нека да имат доблестта да се включат в политическата битка и състезание и нека негово величество суверенът да отреди кой е по-добър от другите. Разбира се, от пандемична гледна точка колкото изборите са до по-топлата част от годината, до пролетта, толкова по-малко рискове ще има за гражданите.