Прекратено е производството за снимките от премиерското жилище

prokuraturaПрокуратурата обяви, че досъдебното производство за разпространените през юли снимки и видеоматериали от премиерското жилище в правителствената резиденция “Бояна” ще бъде спряно поради неразкриване на извършителя на престъплението, съобщи БНР.

Ще се проверява обаче дали охраняващите Бойко Борисов служители на Националната служба за охрана не са допуснали пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения, обявиха от държавното обвинение.

Снимките показваха спящия Бойко Борисов и отворено нощно шкафче с банкноти и предмети, приличащи на златни кюлчета, както и пистолет на шкафчето.

Във видеото от премиерското жилище за секунди се виждаше сянка на жена. Наскоро в интервю за германско издание премиерът обясни, че е заснет в леглото си от жена, която нарече „Мата Хари“.

Преди това не отрече, че държи оръжие до главата си, докато спи. Заподозря, че става дума за активно мероприятие.

От прокуратурата информират, че по разследването, което е за незаконно записване на премиера, е установено, че първо – файловете със снимки и материали не са оригинални, и второ, че датите на създаването им са променени.

Разследващите са забелязали силует на жена в черна рокля без ръкави, с тъмна коса и носеща гривна, но поради лошото качество на видеото коя е тя не установено. Не е установено и дали парите и кюлчетата са истински. Затова и разследването е спряно.

От прессъобщението на прокуратурата обаче става ясно, че заради предположения на свидетели, че целта на видеото и снимките може да е била да бъде компрометиран министър-председателят, Военно-окръжната прокуратура ще проверява има ли нарушения, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя и външната охрана на жилището, което ползва.