Апелативен съд – Бургас отказа по-лека мярка за неотклонение на задържан с 18 кг кокаин

sydiqБургаският апелативен съд потвърди задържането под стража на Николай Г. и остави без уважение жалбата му срещу отказа на окръжния съд да измени мярката му за неотклонение в по-лека.

Николай Г. беше задържан заедно със Стоянка Д. при опит да пренесат от България в Турция над 18 кг. кокаин. Наркотичното вещество бе открито при щателна митническа проверка на ГКПП „Малко Търново“ на 5 септември тази година. Наркотикът е бил разпределен в 17 пакета и укрит в тайник, разположен в лек автомобил.

Мъжът е привлечен под отговорност за тежки умишлени престъпления – незаконно придобиване и държане в съучастие със Стоянка Д. на високорисково наркотично вещество – кокаин с общо тегло 18 221 грама, което е в особено големи размери и случаят е особено тежък,  както и опит да пренесе през границата на страната в съучастие със Стоянка Д., без знанието на митническите власти, същото високорисково наркотично вещество, което е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвидените в закона наказания за посочените престъпления са лишаване от свобода, съответно от пет до петнадесет години и от петнадесет до двадесет години, както и с глоба, съответно от 20 000 лева до 100 000 лева и от 200 000 лева до 300 000 лева.

Според въззивния състав заключението на окръжния съд, че до момента не са налице обстоятелства, подкрепени от събраните в хода на разследването доказателства, които да налагат изменение на мярката в по-лека, е правилно и законосъобразно. Апелативните съдии споделят становището, че може да се направи извод за наличие обосновано предположение за участието на Николай Г. в престъпленията, за които е обвинен. По делото липсват доказателства, които да разколебават това обосновано предположение.  Апелативните съдии  споделят и тезата на първата инстанция по отношение на преценката за останалите предпоставки свързани с изпълнението на мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно наличие на опасност от извършване на престъпление и отсъствието на непосредствен риск от укриване.

Сочените от защитата обстоятелства като установена самоличност, постоянен адрес, чисто съдебно минало са били отчетени както в обжалваното определение на Окръжен съд – Бургас, така и от предишните съдебни състави при гледане на мярката за процесуална принуда и правилно е преценено, че сами по себе си те не водят до извод за определяне на по-лека мярка за неотклонение, се посочва в определението на апелативния съд.

Според въззивния състав най-адекватна за воденото наказателно преследване спрямо обвиняемия Николай Г. се явява мярката за неотклонение “задържане под стража“.

Определението е окончателно.