Президентът обяви 4-ти април за дата на изборите

radevВ извънредно обръщение днес президентът обяви датата на парламентарните избори. Вотът ще се състои на 4 април 2021 г., за която  дата е подписал указ.

“Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията не са отминали и хиляди хора очакват подкрепа”, каза президентът. “Във време, в което институциите се изпразват от доверие. Изборите добиват съдбовно значение, добави той. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условия на пандемия и машинен вот.”

Президентът благодари на всички, които са отговорили на призивите му за консултации.

Румен Радев  подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

“Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват; видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на наблюдаване на бюлетините”, добави той.

Съща така да има справедлив достъп до медиите на всички кандидати в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното преброяване на машинния вот.

Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да предложи на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание да участват в процеса на тестване на машините за вота. Призова за актуализация на избирателните списъци.

Радев поиска  осветляване на изборната администрация на всички нива.

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока”, каза още той.

Мандатът на настоящото Народно събрание изтича на 26 март.