Акция на плажната ивица в парк “Росенец“

Акция в парк “Росенец“ ще се проведе днес по инициатива на Организацията за закрила на българските граждани. Участниците ще  премахват тревата от плажната ивица. Активисти сигнализираха преди дни, че плажът е замаскиран като тревна площ и че е внесена жалба  в Административния съд  срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж, информира БНР.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. “Догансарай” арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът на ивицата е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва. Днес тревата от ивицата ще бъде почистена, каза Бисер Русимов от организацията.

“Очакваме между 20 и 30 човека да се съберем. Целта на мероприятието е да изкореним и изчистим тази тревата, израснала в пясъка, тъй като според мнението на експерт, тази трева е изкуствено засадена там във връзка с това, че в момента се водят дела тази плажна ивица да бъде въведена в специализираните карти като такава, защото тя все още съществува като земеделска земя.

За акцията ще бъдат осигурени мотики, гребла, лопати и предпазни ръкавици, а отпадъците ще бъдат събрани в чували и изхвърлени от организаторите.

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост.  Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя. Миналото лято от Министерството на туризма задействаха процедура по изменение на статута, за да може да се издаде акт за държавна собственост.