Ден на родилната помощ, известен още като Бабинден

babindenНа 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които са помагали на младите булки и невести при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.  Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й “полеят”. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива и вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с “мартеничка” – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: “Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”.

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното и рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила (“хванала”) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност.

Честит празник на всички работещи в АГ-отделение на МБАЛ-Поморие!